MAT 2022

Seminarie - Experiment 2000m2

Fredag 9/9, kl 11 & lördag 10/9 kl 13

Växjö Konserthus


2000m2 är ett pedagogiskt och transformativt koncept för att undersöka hur vi kan odla och äta för att maten ska räcka till alla - både idag och i framtiden. 2000m2 är ungefär den åkeryta som finns för var och en till matförsörjning per år. Ambitionen är att producera all mat till en person under ett år på 2000m2  – och att göra det hälsosamt, gott, vackert och hållbart. Det här ger en konkret bild av vad hållbar produktion och konsumtion av bra mat egentligen innebär. Gestaltningen görs genom att förvandla en centralt belägen parkeringsyta till experimentalfält och hållbar odling. I fokus står upplevelsen, mat och evenemang samt utforskande, innovation och omställning.


Platsen för samarbetet är Ringsberg/Kristineberg, en grön oas mitt i Växjö som besöks av allt fler människor. Trädgård och odling löper som en grön tråd genom områdets kulturhistoria. Ringsberg/Kristineberg framstår som en mänsklig möjlighetszon i Växjö. Här går det att andas, tänka, drömma och ta initiativ. Det är en plats som ger en föraning av vad som är möjligt när människan använder sin kreativitet och kunskap för att förstå och respektera naturen.


Ett arbete har påbörjats med att finna grödor, prova nya sätt att laga mat på och att utveckla odlingssystem som ger maximal positiv klimatpåverkan. Initiativet kommer att samla en grupp lokalregionala forskare, experter, odlare, kockar, affärsutvecklare, innovatörer, företag, politiker och skolor som vill arbeta pedagogiskt förnyande med hållbar samhällsutveckling.


Idén om 2000 m² kommer från Hofs Lifs samarbete med forskare, kockar och odlare på Skillebyholm och Rosendals Trädgård i Stockholm.


Föredragshållare: Leah Ireland och Daniel Ekman


https://matsmaland.se/handelser/kunskapsdagarna/