/MATRUNDAN 2021  

Välkomna in Under Ekarna & till Matrundan 2021! 18 & 19 september, kl 10-17.


Hofs Lifs vid Kristineberg/Ringsberg mitt i Växjö. Här löper trädgård och odling som en grön tråd genom områdets kulturhistoria. Som på landet fast i staden.


Program - Lördag 18/9:
10:00 öppning - öppet hus, skördemarknad & kafé
11:30 musik: St:Sigfrids jazzlinje
13:30 seminarium
15:30 musik: St:Sigfrids jazzlinje

Söndag 19/9, 10:00-17:00
Öppet hus, skördemarknad, kafé

13:30 rundvandring & presentation av kulturella lärlingsplatser

 

Under Matrundan står vårt förändringsmöjliggörande trädgårdskafé öppet. Det serveras kulturgrön lunch och fika. Intill kaféet en liten skördemarknad och butik med grönsaker, rotfrukter, förädlade produkter med mera. Från scenvagnen ges levande musik med elever från Sankt Sigfrids folkhögskola.


Under lördagen klockan 13:30 anordnas ett seminarium om Experiment 2000 m2 med Sofi Gerber från Skillebyholm.

 

Till säsongen 2022 planerar Hofs Lifs och Under Ekarna för ett alldeles speciellt odlingsprojekt: Experiment 2000 m2. Vi tar oss an den svåra men spännande utmaningen att odla fram en god och hälsosam matkultur som respekterar gränserna för planeten. 2000 kvadratmeter är ungefär så mycket åkermark vi alla har per år till vår matförsörjning, om marken delas lika mellan så många människor vi förväntas bli. I Sverige använder den genomsnittliga konsumenten den dubbla ytan odlingsmark.


I miniformat vill vi visa hur en hållbar odling av matråvaror kan se ut. Ett arbete har påbörjats med att finna grödor, prova nya sätt att laga mat (som ger såväl njutning som näring) och utveckla odlingssystem som ger maximal positiv klimatpåverkan. Målet är att producera all mat till en person under ett år på 2000 kvadratmeter – och att göra det hälsosamt, hållbart, gott och vackert. Experimentet ger en konkret bild av vad hållbar produktion och konsumtion av bra mat egentligen innebär.


Sofi Gerber är etnolog och arbetar med forskning, utveckling och utbildning inom hållbar mat och jordbruk. Hon är verksam vid Skillebyholms utbildningscenter, som har en lång tradition av att utbilda trädgårdsmästare inom biodynamisk/ekologisk odling, matkvalitet och landskapsutveckling. Sofi har ett särskilt intresse för att förmedla ett systemperspektiv och knyta samman olika aktörer inom matsystemet för att skapa förändring. Tillsammans med svenska och internationella partners är hon med och utvecklar 2000m2, ett pedagogiskt och transformativt koncept för att undersöka hur vi kan odla och äta för att maten ska räcka till alla, idag och i framtiden.


Idén om 2000m2-experimentet kommer från ett samarbete mellan forskare, kockar och odlare på Skillebyholm och Rosendals Trädgård i Stockholm.